5.7.2018

Teinihirviö is back?

Lomaltapaluu oli ankea sateisine säineen, mutta samalla olin salaa tyytyväinen siitä, että lomalle lähtevät kollegani eivät saaneet mulla olleita ihania lomasäitä. :D Kovasti moni uhosi, että kesäkuussa on aina paska sää eikä silloin kannata lomailla, mutta mä kyllä sain nauttia ja kärsiä helteestä ihan riittämiin! Nyt kelpaa taas hapantua toimistossa, kun asiakaspalvelukin sulkeutuu kolmeksi viikoksi.

Voltti on paitsi saanut notkua töissä mukana, myös treenaillut paljon. Teinihirviö taas nostelee päätään pikku pörrötukan alta, mutta onneksi tämä on näkynyt lähinnä treeneissä, eikä arjessa. Olen myös huomannut, että mun täytyy ruveta tekemään selkeä ero sille, milloin treenataan mitäkin lajia. Ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kuurinomainen tokon takominen pörrötukan alle olisi paikallaan.

Pride-viikon sateenkaariVoltti

Toko ja temput


Olemme tosiaan vähän vähentäneet tempputreenejä, kun koiratanssikisoja ei ole hetkeen tulossa. Uusia temppuja olen kyllä laittanut alulle, ja kepin kierron Voltti tajusi ekalla naksuttelukerralla. Onneksi teiniys ei ole syövyttänyt sen älyä, vain korvakäytäviä :) Myös käsistä tehdyn renkaan välistä hyppäämistä olen koittanut tarkentaa, sillä Voltti ottaa usein tukea mun kädestä niin, että rengas hajoaa.

Tokopuolella sen sijaan olen laittanut tuulemaan. Kesän ekat ohjatut treenit olivat maanantaina, ja tottakai sääennusteesta huolimatta alkoi sataa.. Volttiahan sade ei onneksi haittaa, viilentää vain mukavasti. Mua haittasi, kun olin lähtenyt pelkällä hupparilla liikkeelle, mutta onneksi saimme odotteluajat istuskella kouluttajan autossa. Teimme paikallamakuut alkuun, joiden jälkeen katsoimme kiertoa, ruutua ja seuraamista.

Paikallamakuista eka meni tosi hyvin, tokassa Voltti alkoi vinkua.. kierrokset nousi liikaa. Harmittaa, olisi pitänyt lopettaa siihen yhteen onnistuneeseen, koska jo sen jälkeen Voltti oli tosi levoton. Yksi minipaikallaolo tehtiin vielä istuen niin, että kutsuimme vuorotellen koiramme rivistä, ja toisen koiran lähtiessä vierestä Voltti istui nätisti paikoillaan :)

Kierrossa välimatkaa oli max. 5 metriä, ajattelin, että haluan varmistaa Voltin onnistumisen. Pari ekaa yritystä se tuntui olevan ihan kuutamolla ja juoksi jonnekin agiesteiden sekaan, mutta seuraavat 3 toistoa olivat ihan superhienoja, joten eipä sitä sitten enempää tehtykään. Ruudun koutsi teki valmiiksi niin, että odotimme autossa, ja jätti ruudun taakse pallon odottamaan pikku hiekkavallin taakse. Voltti bongasi ruudun hyvin ja singahti sinne kovaa, mutta uudella toistolla se juoksi vasemmalle etutörpölle. Hyvin on jäänyt mieleen se, että tokalla toistolla ei koskaan ole palloa odottamassa! Annoin sitten koutsille 2 palloa, ja pyysin häntä viemään uuden pallon jemmaan samalla, kun Voltti tuo vanhan takaisin ruudusta. Muutama kierros tuplaruutuja, ja alkoihan se sujua, kun koira alkoi luottaa, että pallo on ruudussa joka kerta. Ruutuun siis työn alle pallon piilotus, muiden tekemät ruudut ja paljon toistoja niin, että joku muu laittaa pallon mun puolesta aina uudestaan. Sekä tietysti se pysähtyminen, niitä ehkä parempi tehdä niin, että palloa ei ole valmiina.

Söpö
 Seuraamista tehtiin vielä ihan loppuun, kun Voltti alkoi olla jo sopivan maltillisella tuulella sen treenaamiseen. Koutsi käveli häiriönä ihan koiran vieressä, mutta se ei haitannut, ja teimme ekaa kertaa seuraamista myös käskytettynä. Hienosti sujui! Kokonaisuudessaan treenit olivat kuitenkin aika kaoottiset, sillä Voltti haahuili ja kaahotti ja vinkui ihan hirveästi, ja tuntui koko ajan bongailevan jotain noudettavaa tai tutkittavaa. On tainnut vähän jäädä päälle metsästystreenit.. Nyt siis on tosiaan tehtävä hallintaa paljon, ja jotenkin eroteltava tokotreenit mettätreeneistä. Ehkäpä jokin virittelysana alkuun voisi olla kokeilemisen arvoinen.

Kotona olen laittanut myös tunnaritreenit aluille. Ihan älytöntä säätämistähän se oli.. Ensimmäisellä kerralla laitoin tyynesti 2 kapulaa lattialle, oman ja väärän, ja naksutin kun koira nosti oman ja jos se nosti väärän, otin oman pois. Tästä Voltti otti jostain syystä painetta vaikken sitä kieltänytkään tai muuten mitenkään reagoinut, ja lopputuloksena oli koira, joka ei nosta mitään kapulaa vaan lähtee vain lätkimään, jos niitä on lattialla enemmän kuin yksi. Ehkäpä siis jatketaan treenejä piilottelemalla omaa ulos. Hirveä määrä kapuloita tässä tietty kuluu, sillä edellisistä koirista viisastuneena otan joka kerta uuden oman kapulan sen sijaan, että opetan koiran hakemaan oman syljen hajuista kapulaa.


Työpöytäni alla on tällä hetkellä pieni, tiukka koirakäärö, joka on tehnyt pesän mun laukun ja kenkien sekä lelujensa keskelle <3

Metsästys


Kesäkuun vikana keskiviikkona oli Ullan vapaat treenit Nurmijärvellä, joissa treenailtiin hakua sekä laukauksia. Haussa Voltti kaahotti hulluna eikä kuunnellut pilliä, mikä ärsytti mua ihan hirveästi, mutta kun se oli tehnyt kakat, se alkoi jo vähän totellakin. Ulla ampui starttipistoolilla kun koira oli mun lähellä, ja paukuista vihelsin sen aina istumaan. Nämä sujuivat hyvin. Istumiset onnistuivat myös kauempana, vaikka käännös- ja luoksetulovihellykset kaikuivatkin lähes kuuroille korville.

Ulla oli jemmannut maastoon myös joitakin leluja ja dameja "saaliiksi", jotta koira saataisiin paremmin irtoamaan ja tutkimaan puskia. Volttihan kyllä irtoaa, mutta silti kaksi neljästä esineestä jäivät jälkeen. Täytyy kotitreeneissäkin piilotella kaikkea löydettäväksi, jotta hakuun saadaan myös nenää eikä vain jalkoja!

Hakukierroksia tehtiin kaksi, ja toisella kierroksella Voltti olikin jo paremmin kuulolla ja esitteli ihan mukavaa hakua. Tällä hetkellä koira kuitenkin menee tosi helposti lenkkimoodiin, jossa se juoksee polkua eteenpäin, kun ideanahan on naarata polun sivustan pusikot. Mutta eiköhän se treenillä hoidu - nyt vaan en hetkeen halua tehdä hakutreeniä, koska koira pitää ensin saada hallintaan.. Vaan eipä tässä kiirettä ole. Alla Ullan kuvaama video treeneistä :)


Lopputreeneistä teimme vielä kolmisen markkeerausta, kaikki alamäkeen pusikkoon about samaan paikkaan. Voltti markkeerasi aika huonosti, ja kaikki noudot menivät etsimiseksi. Tosi vähän ollaan kyllä saatu tehtyä noutoja niin, että joku muu heittää damit, joten eiköhän tämä ole ihan ohimenevä vaihe. Voltti kyllä etsi ihan hirveän sinnikkäästi ja innokkaasti häntä hulluna vipattaen, ja lopulta dami kyllä aina löytyi ja tuli takaisin!

Lenkeillä olen hakeutunut peurojen ja pupujen läheisyyteen ja harjoitellut hallintaa. Olen myös koittanut nostaa pilliluoksetulon arvoa pitämällä vähän parempia treeninameja mukana sekä palkannut esim. istumisista paljon myös pallolla, joka on tosi pop Voltin mielestä. Tai ylipäänsä pitänyt edes sitä pilliä lenkillä mukana.. Voltti on saanut lenkkeillä paljon flexissä, jottei se pääse ajojahteihin, mutta vähitellen alkavat korvat löytyä myös peurojen ja pupujen lähellä!

Frisbeegolfkentällä teimme eräänä iltana paljon eteenlähetyksiä, jotka olivat aika kivoja. Varmuutta ja toistoja vaan näihinkin, ja paljon semmoisia lähetyksiä, joissa dameja on valmiina useampi ja koiran voi lähettää pari-kolme kertaa putkeen ilman uuden damin vientiä. Samaa hommaa siis kuin ruudun kanssa!

Voltti oli vähän väsynyt hoidossa oltuaan koko illan valmistujaisissa!

2 kommenttia:

  1. Jaa täällä se vastaus tunnarinopetukseen vissiin jo olikin. :D Suosittelen kyllä piilotustyyliä heinikkoon. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, edellisille kahdelle koiralle se ei toiminut, joten aloitin tuolla erottelutreenillä. Pitäisi kyllä aina muistaa, että koirat ovat yksilöitä :) Kokeillaan sitä piilottelua nyt ja katsotaan, lähteekö siitä lutviutumaan.

      Poista

Kiitämme kommentistasi!